Haber

Sözleşmeli kadro düzenleme görüşmeleri başladı (2)

KOMİSYONDA TEKLİF KABUL ETTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda ‘663 Sayılı Devlet Memurları ve Bazı Kanunlar ile Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ görüşüldü ve kabul edildi.

Teklif etmek; Ekipte çeşitli kamu kurumları ve yerel yönetimlerde görev yapan sözleşmeli işçiler yer alacak. 28 Kasım 2022 tarihinden önce sözleşmeli olarak çalışmaya başlayanlar ise herhangi bir bekleme süresi olmaksızın bulundukları kurumlarda doğrudan memur kadrosuna aktarılacak. Subay takımına geçiş yaptıktan sonra aynı takımda ve 1 yıl süre ile birebir görevde çalıştıktan sonra atanma hakkını elde etmiş olacaklardır. Söz konusu kanun teklifi; 458 bin 615 çalışanı kapsıyor. sözleşmeli işçi; görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet garantisi, atanma imkanı gibi haklara sahip olacaktır. Ekibe katılmak istemeyen sözleşmeli çalışanın hakları görevi bitene kadar bizzat korunacaktır. 4B işçileri, mahalli idare çalışanları, teşkilat kanunlarına göre çalışan taşeron işçiler, Kültür ve Turizm Bakanlığı esnafı, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, imam hatip ve müezzin vekilleri ile ebe vekilleri ve hemşireler de kapsam dahilindedir. Düzenleme. Kamu hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için ekibe dahil edilecek mahalli idareler çalışanı ancak mahalli idareler ortasına nakledilebilir; başka bir sözleşmeli işçi, sözleşmedeki süreler de dahil olmak üzere 4 yıllık hizmetini tamamladıktan sonra geçiş hakkına sahip olacaktır. Bundan sonra istihdam edilecek işçi, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kamu sektörüne giren sözleşmeli işçi, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur takımlarına atanacak. Kanun teklifi ile; Sözleşmeli işçiye devlet memurlarına nasıl disiplin cezası ve görevden uzaklaştırma cezası uygulanacak. Mahalli idarelerde sözleşmeli işçi çalıştırılmasının devlet memurluğuna alınması düzenlenerek bu işçi için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yapılması zorunludur. Teklifle: 4/B ile teşkilat kanunlarına tabi 413 bin 617, mahalli idarelerde 36 bin 346, aile hekimliğinde kamu dışından aile sağlığı personeli görev yapacak. Sulama birliklerinde 32 kişi olmak üzere 453 bin 620 işçi, diğerleri ile birlikte 458 bin 615 çalışanın ekibe katılacağı öngörülüyor. MALİYET DEĞERLENDİRMESİ YAYINLANDI

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte; Bazı kurumların maliyet analizi de yapıldı. Buna göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre; 2 bin 495 sözleşmeli işçi var. Kısmi süreli ustaların sürekli sözleşmeli çalıştırılması halinde yıllık ek maliyet 243 milyon 331 bin 302 TL olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre; Sözleşmeli ekibe transfer olacak işçinin yıllık maliyeti 77 milyon 237 bin 280 TL olacak. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; Temsilci olarak görev yapanların memur takımlarına atanmaları halinde yıllık ek maliyet 22 milyon 150 bin 292 TL olarak hesaplanıyor.

Besti KARALAR/ANKARA,

akcakale-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu